WE'RE AN INDEPENDENT
PRODUCTION WAREHOUSE

 

Yes We Can

Yes We Can
Yes We Can
Kunnen jongeren de wereld redden?
 
Op die vraag probeert jongerenzender TMF vanaf maandag een antwoord te geven met de nieuwe reeks Yes We Can! Hierin trekken VJ Sofie en 6 jongeren naar Bolivia om er van zeer nabij geconfronteerd te worden met de problematiek van de klimaatsopwarming. Een uitgesproken mening hebben ze allemaal. Vraag is nu of zij in staat zijn mee te bouwen aan de oplossing.
 
In Yes We Can trekken 6 Vlaamse jongeren tussen de 18 en 23 jaar samen met VJ Sofie naar Bolivia om er aan den lijve te ondervinden wat de gevolgen zijn van de klimaatsopwarming. Op hun eigen manier zijn ze allemaal begaan met de toekomst van de aardbol. Samen met de inwoners van een bedreigd dorpje proberen ze de toekomst van het dorp veilig te stellen.
 
De jongeren werken samen, maar zijn tegelijkertijd concurrenten van elkaar. Want aan het eind van de rit is er maar één van hen die wint. En die krijgt een ticket naar Mexico, om er de regeringsleiders op de klimaattop tot actie aan te zetten. Maar dat komen de deelnemers maar stukje bij beetje te weten.

Als de jongeren nog maar net in Bolivia zijn aangekomen, ondernemen ze een slopende trektocht naar de top van de Chacaltaya. Nergens zijn de gevolgen van de klimaatsopwarming beter te voelen dan op deze plek waar ooit het hoogste skigebied ter wereld lag, maar waar nu de gletsjer nagenoeg helemaal is verdwenen. De gesmolten gletsjer is een ramp voor de watervoorziening in La Paz en de omliggende gebieden. Maar de Chacaltaya is meer dat, het is een symbool voor de gevolgen van de klimaatopwarming in heel Bolivia. Die twee graden meer zijn immers overal in het land voelbaar.
 
De 6 jongeren trekken naar het zuiden, naar het piepkleine dorpje Choroqete in de Boliviaanse Chaco. Het regenseizoen wordt daar elk jaar korter, waardoor het vee sterft en er nog amper aan landbouw wordt gedaan. Samen met de bewoners bouwen de jongeren een waterreservoir op de hoogste plek van het dorp. Zo kunnen de inwoners hun akkers bevloeien en de schrale grond vruchtbaar maken. Op die manier proberen ze de toekomst van het bedreigde dorp veilig te stellen.

Aan het einde van de rit is er  maar één van hen die wint. En die winnaar krijgt een ticket naar Mexico, om er tijdens de klimaattop de regeringsleiders tot actie aan te zetten. Tijdens de loop van het programma komen de jongeren beetje bij beetje te weten wat de winnaar te wachten staat!
 
Tijdens hun verblijf in Bolivia werken de jongeren niet alleen samen met de plaatselijke bewoners, ze leven er ook voortdurend mee samen. In hun primitieve tent delen ze de levensomstandigheden: beperkt drinkwater, geen elektriciteit, eentonig voedsel, geen warm water om je te wassen…
 
De 6 Yes We Can-jongeren kwamen de afgelopen week al uitgebreid in het nieuws. Als compensatie voor hun ecologische voetafdruk tijdens de reis naar Bolivia, besloten zij in één nacht tijd, een nieuw bos aan te planten. Zo ontstond afgelopen week het Mexico-bos in hartje Antwerpen. Meteen was ook de toon gezet voor het reisverhaal dat vanaf maandag 22 november te volgen is op TMF.
 
Yes, We Can is een programma van het productiehuis Geronimo en kwam tot stand met de medewerking van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en Broederlijk Delen.
 
 
Concept & Productie
Geronimo
Regie
Daan Degrote
Camera
Emanuel Vanderjeugd / Teun Poppe
Productie
Stefaan Ledeganck
 
Geronimo
Indiëstraat 12b | B-2000 Antwerp
News
 
News